Loading...
 

Wpływ ciśnienia na rozpuszczalność - prawo Henry'ego

Na rozpuszczalność gazów ma wpływ nie tylko temperatura (ze wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów zmniejsza się), ale również ciśnienie. Rozpuszczalność wszystkich gazów rośnie, gdy wzrasta ciśnienie cząstkowe gazu nad roztworem. Na przykład stężenie \( \ce{CO_2} \) rozpuszczonego w napojach gazowych zależy bezpośrednio od ciśnienia cząstkowego \( \ce{CO_2} \) w fazie gazowej. Po otwarciu butelki ciśnienie spada, rozpuszczalność \( \ce{CO_2} \) maleje i tworzące się pęcherzyki \( \ce{CO_2} \) wydobywają się z napoju.
Ilościowo zjawisko to opisuje prawo Henry’ego.


W stałej temperaturze ułamek molowy gazu rozpuszczonego w rozpuszczalniku jest wprost proporcjonalny do ciśnienia cząstkowego gazu.
\( K = \frac {p}{x} \)

gdzie:
\( K \) – stała Henry’ego (wyrażona w paskalach),
\( p \) - ciśnienie cząstkowe gazu,
\( x \) – ułamek molowy gazu w roztworze


Prawo Henry’ego jest spełniane jedynie przez gazy, które nie wchodzą w reakcję chemiczną z rozpuszczalnikiem. Dlatego nie stosuje się ono do układów typu: \( \ce{H_2O-SO_2} \), \( \ce{H_2O-NH_3} \) itp.


Ostatnio zmieniona Środa 06 z Lipiec, 2022 08:15:55 UTC Autor: Maria Starowicz
Zaloguj się/Zarejestruj w OPEN AGH e-podręczniki
Czy masz już hasło?

Hasło powinno mieć przynajmniej 8 znaków, litery i cyfry oraz co najmniej jeden znak specjalny.

Przypominanie hasła

Wprowadź swój adres e-mail, abyśmy mogli przesłać Ci informację o nowym haśle.
Dziękujemy za rejestrację!
Na wskazany w rejestracji adres został wysłany e-mail z linkiem aktywacyjnym.
Wprowadzone hasło/login są błędne.